Serc

Holwerd

Holwerd (Holwert)

Holwerd (Fries: Holwert) is een dorp in de gemeente Dongeradeel in de Nederlandse provincie Friesland en telt ongeveer 1650 inwoners. Holwerd is het grootste dorp van Dongeradeel.

Vertrekpunt naar Ameland. Pal aan de Waddenzee. Wandel over de lange pier. Meeuwen krijsen boven uw hoofd. Vanaf Holwerd kunt u goed aan een wadloop tocht beginnen. Een waar avontuur op de zeebodem!

In het dorpje zit één van de grootste en oudste wadlooporganisaties van Nederland. Maar Holwerd deelt ook mee aan de Europese Wandeltocht E9. Ook wel de North See Trail genoemd. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische Staten. 

Maak een excursie naar natuurgebied Het Noarderleech. Het Noarderleech bestrijkt het hele gebied tussen Zwarte Haan en Holwerd. De zomerpolders, kwelders en slikvelden zijn een belangrijke broedplaats en pleisterplaats voor vogels. De planten geven elk een eigen kleur aan dit bijzondere stukje Nederland. Nergens in Europa komt dit type waddenlandschap in zo’n uitgestrektheid voor. Onder leiding van een deskundige medewerker van It Fryske Gea ontdekt u het Noarderleech.